0

М еждународният олимпийски комитет не бърза да продава правата за излъчване на Олимпийските игри за САЩ и ще изчака най-добрите пазарни условия, независимо от потенциалната оферта от Солт Лейк Сити за Олимпийските игри през 2034 г.

Американският гигант NBC, собственост на Comcast Corp, притежава правата за САЩ за излъчване на зимните и летните игри до 2032 г., след като подписа удължаване през 2014 г., което е със срок от 2021-2032 г. в сделка на стойност 7,65 милиарда долара според NBC и МОК.

Тази сделка представлява най-големият единствен източник на приходи от всякакъв вид за МОК, включително спонсорски и лицензионни сделки. Солт Лейк Сити се интересува от Зимните олимпийски игри през 2030 г., но японският Сапоро се смята за вероятен лидер в това състезание, като американският град е по-вероятно да спечели организацията на игрите през 2034 г. “Решението за 2034 г. няма да повлияе на сделка за американски партньор по излъчване”, каза маркетинг директорът на МОК Тимо Луме. “В крайна сметка това, което ще доведе до решение за нас, са най-добрите пазарни условия. Няма да бързаме. Разбира се, че все още няма решение.

Във всеки случай нашият цикъл на продажби не се ръководи непременно от назначаването на град-домакин. Има много случаи, при които правата върху игрите се предоставят, без града-домакин да бъде това", добави Луме.

Летните игри през 2024 г. ще се проведат в Париж, докато Лос Анджелис ще проведе изданието през 2028 г. Италианските Милано и Кортина д'Ампецо са домакини на зимното издание за 2026 г.

"Ще продължим да разглеждаме условията и в точното време ще излезем на пазара", каза още Луме.

Отразяването на NBC за церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин е наблюдавано отблизо 14 милиона телевизионни зрители в САЩ.

Въпреки това, традиционното гледане на телевизия бележи спад през последните години, тъй като много хора използват стрийминг, което затруднява сравненията.